banner3.jpg banner_keeper.jpg banner_regenboog.jpg header3.jpg header4.jpeg kampioenen2019_bannerA.jpg Sample 09 (1200x400).jpg

Spelregelwijziging 2019 – 2020 voor alle jeugd en senior.

Nieuws afbeelding 4-7-2019
Alle nationale hockeywedstrijden voor junioren en senioren worden vanaf komend seizoen in vier kwarten gespeeld. Dat heeft de KNHB bekend gemaakt. Verder verdwijnt de vliegende keeper uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. De bond volgt daarmee de internationale spelregels van de FIH. 

De 5 spelregelwijzigingen worden vanaf 1 augustus 2019 ingevoerd. 
 
Geen zin om te lezen? Plaatjes zeggen vaak meer dan praatjes. Bekijk de video van de KNHB waarin een bondsscheidsrechter de wijzigingen uitlegt.


Duur van de wedstrijden 4 x 17,5 minuten
De wedstrijden in Nederland (KNHB) worden in vervolg gespeeld in vier kwarten van 17 ½ minuut . Hierdoor ontstaan twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij er moet worden gesproeid.

Door deze regelwijzigingen worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. De eerste wedstrijden mogen aanvangen om 08:30 en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18:00 (dit was 08:45 en 17:45). De vaste aanvangstijden voor de landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14:00 (A-jeugd) en 12:10 (B-jeugd).

De vliegende keeper
Vanaf komend seizoen 2019 – 2020 speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als er voor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.
Uitzondering uitspeelcorner verdwijnt
Er is vanaf 1 augustus 2019 – 2020 geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. 

Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner (bij doorspelen) worden verwijderd. Doorspelen van de verdedigende partij met beschermende kleding (maskers, etc) wordt bestraft met een Strafcorner voor de aanvallende partij. Een reeds ingevoerde regel blijft van toepassing: Het een verdediger toegestaan een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. 

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

Vrije slag overal van binnen de cirkel
Met ingang van 01 augustus 2019 – 2020 mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel nu ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.

Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten vanaf 01 augustus 2019 – 2020 te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. 
Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. Met deze regelwijziging heeft de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte als op de rest van het veld.


Meer informatie

 

Twitter