banner3.jpg banner_keeper.jpg banner_regenboog.jpg header4.jpeg Sample 09 (1200x400).jpg

Arbitrage

Bij een hockeywedstrijd zijn scheidsrechters onmisbaar: zonder scheidsrechters geen wedstrijden! Zij creëren voor zowel de junioren als senioren eerlijke, sportieve en leuke wedstrijden. Hieronder wordt uitgelegd hoe arbitrage bij MHCH in z’n werk gaat.


Fluiten
De inzet van jeugd- en seniorleden wat betreft het fluiten van wedstrijden gaat als volgt:

1.De ouders van de jongste jeugd zijn spelbegeleider bij de jongste jeugd (F3/E6). Bij de E8 worden naast ouders ook de B- en soms A- jeugd ingezet om deze wedstrijden te begeleiden.

2.De B-jeugd fluit de E8, D-jeugd en de lagere C-teams. De betere fluiters zullen in combinatie met de A-jeugd of senioren de hogere C-teams fluiten.

3.De A-jeugd fluit de D/C-jeugd

4.Senioren, Veteranen en ervaren ouders fluiten de A-jeugd en de hogere B-teams.

Planning scheidsrechters voor wedstrijden JEUGD
De indeling van fluitbeurten wordt gemaakt door de arbitrage commissie en wordt op de website en in de app gepubliceerd. Aan het begin van de week voor je fluitbeurt krijg je een e-mail met alle details. Voor je fluitbeurt meld je je uiterlijk een kwartier (!)van tevoren op het veld.

Als je niet kunt komen fluiten, moet je zelf een vervanger voor je fluitbeurt regelen. Afzeggen is helaas niet mogelijk. Aan de scheidsrechterscommissaris geef je vervolgens door wie jou vervangt.

De arbitragecommissie verzorgt begeleiding bij de eerste wedstrijd(en) van beginnende scheidsrechters. Heb je daarnaast nog behoefte aan begeleiding bij het fluiten (bijvoorbeeld bij een moeilijke wedstrijd), laat dit dan weten, vaak is er dan weleen ervaren scheidsrechters beschikbaar om je te begeleiden.

Planning scheidsrechters voor wedstrijden SENIOREN
Vooralsnog worden de wedstrijden van Heren 1 gefloten door bondsscheidsrechters, maar dit is niet elk seizoen het geval. Alle andere seniorenwedstrijden worden gefloten door seniorleden. De arbitragecommissie wijst de teams aan die de scheidsrechters moeten leveren. Binnen het team dient men zelf de individuen aan te wijzen die de wedstrijd gaan fluiten.

Scheidsrechterskaart
Het is door de KNHB verplicht gesteld dat ieder A- en B-jeugdlid en seniorlid een scheidsrechterskaart behaalt. MHCH verwacht dan ook dat elk van deze leden een scheidsrechterskaart heeft of gaat halen, indien hij of zij lid is of wordt. Als je nog geen kaart hebt, kun je bij de arbitragecommissie aangeven dat je deel wilt nemen aan de eerstvolgende spelregelcursus, af te sluiten met een examen.

Spelregelcursus
Elk seizoen wordt er door MHCH een aantal malen een spelregelcursus georganiseerd. Deze cursus bestaat uit een e-learning module van de KNHB, met daarbij een interactieve instructie-avond op de club om spelsituaties te bespreken en vragen te stellen. Het examen is 3 à 4 weken na aanvang van de cursus (toegang tot e-learning).

Deze cursus staat niet alleen open voor leden, maar bijv. ook voor niet-spelende ouders, die het hockeyspel willen leren begrijpen. Deelname aan de spelregelcursus verplicht ouders niet tot fluiten.


Hier vind je de CLUBARBITRAGE spelregels voor 2023-2024